Er din hest håndterbar?

Af dyrlæge Lise Charlotte Berg

 

Som ryttere har vi ofte stort fokus på at uddanne vores heste ridemæssigt, så vi kan arbejde os op i stævneklasserne. Men mens vi har fokus på, at hesten i ridningen skal være alderssvarende uddannet, så har vi knapt så meget fokus på at træne hesten, så den er håndterbar og nem at omgås i dagligdagen. Mange ryttere accepterer, at hesten ikke vil stå stille under opsadling eller opstigning. De accepterer, at smeden skal kæmpe med hesten, når den skal have ordnet hove, og de accepterer, at hesten ikke kan trækkes en tur i skoven. Og det er en rigtig ærgerlig udvikling, for en håndterbar hest er ikke bare vigtig i forhold til din egen sikkerhed, men også for de mennesker, der også skal håndtere hesten, f.eks. dyrlæge, smed, staldpersonale osv.

 

Hvorfor er håndterbarhed vigtig for holdbarhed?

Der er flere grunde til at håndterbare heste potentielt er mere holdbare heste. Som hesteejere bestemmer vi selvfølgelig selv, hvordan vi vælger at holde vores heste, så længe vi overholder gældende lovgivning herunder Lov om hold af heste og Dyreværnsloven. Men uanset hvad vi bruger vores heste til, så vil der være en række situationer i løbet af hestens liv, hvor den skal håndteres. Det er både af ejeren selv og af forskellige fagpersoner, herunder dyrlæger, smede, behandlere, mm. men også f.eks. staldfolk. For at fagpersonerne kan udføre deres arbejde bedst muligt, og samtidig med så lidt stress som muligt for hesten og med mindst mulig risiko for dem selv, så kræver det at hesten er vant til at blive håndteret. Vi kan vælge at kalde det opdragelse, men det er reelt set en tilvænningsproces, hvor vi vænner hesten til at udføre de ønskede aktiviteter uden frygt.

Manglende tilvænning og træning vil resultere i markant større stress for hesten. Der vil også være større risiko for, at en utrænet hest handler ukontrolleret og derved skader sig selv eller andre. Når professionelle skal arbejde med hesten, vil de kunne udføre et bedre og mere grundigt stykke arbejde, hvis hesten er forberedt på situationerne. Udredninger hos dyrlægen bliver mere præcise, og smeden kan arbejde i fred og ro. Hvis hesten er svær at arbejde med, kan det også blive tilsvarende svært at få folk til at håndtere hesten. Dyrlægen skal nok komme ud, men de andre fagfolk vil måske sige pænt nej tak af hensyn til deres eget helbred.

 

 

Hesten og flokken

Heste er flokdyr og flugtdyr. De er meget opmærksomme på signaler fra deres flok, og de er vant til at indordne sig. De er derfor hverken særligt egenrådige eller selvstændige i deres tilgang til ting, men de er samtidig naturligt skeptiske over for nye ting. De vil gerne have klare signaler fra floklederne omkring, hvad de må og ikke må, hvad der er forventet, og hvad de skal være bange for, men samtidig også hvad der er ok. I en hesteflok sker der en automatisk opdragelse af de unge dyr i flokken, så de indordner sig og følger flokkens adfærd. Dyr, der skiller sig ud, har en større risiko for at bliver spist (på savannen). De ældre heste sætter de unge på plads, men viser dem samtidig ved eksemplets magt, hvordan man opfører sig, så flokken fungerer og trives. Uønsket adfærd bliver håndteret med det samme af de rutinerede heste, så det kan klares med et sænket øre eller et løftet bagben, frem for en eskaleret slåskamp.

Det er vores opgave at være hestens flokleder. Det betyder ikke, at vi skal kue hesten, men det betyder, at hesten skal vide, hvilke rammer der er for dens adfærd. Vi vælger, hvor grænserne går for hestens opførsel, og vi skal være konsekvente og tydelige, men altid fair hver gang hesten bevæger sig uden for rammerne. Samtidig skal vi lette presset og rose hesten, når den bliver inden for rammerne. På den måde kan vi ligesom de erfarne heste på folden nøjes med små påmindelser frem for at skulle håndtere mere voldsomme situationer og konflikter med hesten.

 

Hvordan ved du om din hest er håndterbar (nok)?

Prøv at lave en liste over de ting, som din hest bør kunne, for at jeres hverdag kan fungere bedst muligt og med mindst mulig stress, uro eller konflikt. Hvad har du brug for at kunne gøre med din hest både i hverdagen, når der kommer fagfolk ud til din hest, og når der er noget galt?

 

Vi har lavet et forslag. Det starter med helt små ting, men det her er en række ting, som de fleste heste bør kunne udføre uden problemer.

  • Kan du gå ind i boksen/på folden og lægge grime på din hest?
  • Kan du trække den ud af boksen/ud fra folden?
  • Kan hesten stå bundet på striglepladsen?
  • Kan du røre hesten overalt på kroppen, også i hovedet, i lysken og under maven?
  • Kan du vaske hesten overalt på kroppen enten med svamp eller vandslange?
  • Kan du løfte alle fire ben og rense alle fire hove?
  • Kan du lægge det ønskede udstyr på hesten?
  • Kan du trække med hesten uden for stalden/folden og væk fra stalden/folden og de andre heste?
  • Stopper hesten når du beder den om det?
  • Går hesten fremad når du beder den om det?
  • Hvis hesten bliver redet:
    • Står hesten stille, når du skal op?
    • Står hesten stille, når du skal af?
    • Og så alle de ridetekniske ting, som er en del af ridetræningen evt. i samarbejde med en uddannet træner

 

Yderligere for smeden
  • Kan hesten stå med benet løftet i længere tid, både bagud og fremad, i de positioner smeden bruger?
  • Kan du banke på hoven?
  • Kan du børste på hoven?

 

Yderligere for dyrlægen
  • Kan du mønstre din hest (kan være svært med de helt unge heste, men det er værd at træne)?
    • Lige ud i skridt og trav, hvor hesten bevæger sig villigt fremad med let løst tov og med dig ud for skulderen
    • Longering på begge volter i skridt og trav
  • Kan du tage hestens temperatur?
  • Dyrlægen har også brug for at kunne røre ved hesten og kunne vaske hesten, men det har vi allerede med i den første liste

 

Hvis der er ting på listen, som din hest ikke kan udføre, eller som giver konflikt f.eks. hesten bider eller sparker/truer, så er det vigtigt at finde ud af, om det er fordi hesten har et klinisk problem, f.eks. om den er halt eller har smerter, og i de tilfælde skal hesten tilses af en dyrlæge. Men hvis hesten er sund og rask, så burde ingen af tingene på listen være et problem for hesten. Så vil det være et spørgsmål om træning.

Hvis du ikke selv føler dig klædt på til opgaven, så er der erfarne hestefolk, som er vant til at arbejde med heste, der kan hjælpe, herunder vores uddannede instruktører og beridere.

Vi gør hverken vores heste gladere, nemmere eller mere holdbare, hvis vi vælger at overlade dem til selv at finde ud af, hvordan de bedst håndterer livet som heste – det er vores opgave, som vi påtager os fra det øjeblik, vi bliver hesteejere.