Stutteri Amhøj – Vi avler gode skovtursheste, og det er vi stolte af

Egentlig går denne artikel om stutteri Amhøj lidt ud over de områder vi normalt italesætter her på Uanvendelig. Men i en tid hvor vi i dansk ridesport alt for ofte kommer til at fokusere på resultaterne, er der nok mange ryttere, der vil blive inspireret af den filosofi der ligger til grund for ét af danmarks største stutterier inden for islandsk hesteavl.

På stutteri Amhøj ser man nemlig helt bort fra rytterambitioner og målsætninger om at avle konkurrenceheste. På Amhøj er avlsmålet en god skovturshest. For med en god skovturshest, får du som rytter et meget bedre fundament for at opnå succes i din daglige ridning. Dermed ikke sagt at hestene ikke har forudsætninger for at gå konkurrence. Det har de. Men det gode sind vægtes højest.

_______

Tekst: Helle Kristensen
Foto: Jacob Eskildsen samt private fotos fra familien Amhøj

_______

 

Ca. 20 føl kommer hvert år til verden på stutteri Amhøj. Det østjyske stutteri ved Fussingø, lidt vest for Randers, har på ethvert givent tidspunkt ca. 120 heste stående på deres folde, der fordeler sig på 250 hektar bakket terræn. Hestene på stutteriet er omdrejningspunktet for familiens hverdag og står for en stor del af gårdens indtægt. Men på trods af dette, er der på Amhøj ingen ambitioner om at avle den næste danmarksmester. Tværtimod. På Amhøj har man nemlig et helt særligt avlsmål: At avle den gode skovturshest. En hest med gode gangarter, god vilje og stor ridelighed.

stutteri Amhøj

20 føl kommer hvert år til verden i de rolige omgivelser ved Fussingø

“Den generelle tendens i ridning idag, er at mange ryttere føler at de skal yde noget hver dag. At de skal opnå noget med deres ridning. Men det er efter vores opfattelse helt forkert. Vi skal huske, at det at omgå heste i høj grad handler om nærvær og om at være til stede i nuet, og det bliver svært, hvis man hele tiden stræber efter nye mål og at skabe resultater med hesten. Grundlaget for alt god ridning, er et godt samarbejde mellem hest og rytter, og det opnår man kun ved ikke at forcere tingene. Derfor er vores udgangspunkt for vores avlsarbejde også at skabe afbalancerede heste, der giver en god tur hver gang.”

Ordene kommer fra Birgitte Frank, der sammen med hendes mand Bo Juncher og deres datter Kirstine Juncher Husum driver stutteri Amhøj. Et stutteri der ikke blot avler islandske heste, men også tilbyder turridning, rideskole og bondegårdsferie. Omdrejningspunktet for avlsarbejdet på Amhøj er nemlig den glæde hestene bør give os i dagligdagen.

 

Den gode rytter tør indtage lederrollen

“Vi skal huske”, siger Bo, “at 90 % af alle ryttere i Danmark er hobbyryttere. Hvis vi som avlere går på kompromis og vægter en overdrevet benaktion og stor gang, frem for et godt sind, så ender vi med heste der kun kan rides af professionelle. Dermed ikke sagt at vi ikke skal vægte den gode gang. Det skal vi, men den gode gang er ikke meget værd, hvis hesten ikke har et godt sind. Her på Amhøj har vi gennem 30 år avlet heste efter den tilgang, at vores heste skal kunne rides af alle og håndteres af alle. En dygtig rytter vil altid kunne få mere ud af hesten end en nybegynder, men vores heste skal kunne fungere med begge typer ryttere. Højdepunktet på din ridetur skulle jo nødigt være det øjeblik, hvor du stiger af hesten.”

 

Birgitte uddyber: “Ridning handler jo dybest set om lederskab og samarbejde. Det handler om at indtage en lederrolle over for hesten og ikke mindst lytte til hesten, men hvis du som rytter er nervøs for din hest, så kommer du aldrig dertil, hvor du får mulighed for at udvikle dig sammen med din hest, og det er jo netop her, ridning går hen og bliver sjovt.

Jeg mener derfor også, at det er vigtigt at vores heste har godt sind og lærer at blive håndteret, så de kan acceptere og klare de udfordringer, som opstår hen ad vejen. Min ridevallak, Melnir fra Amhøj fik en voldsom skade på sin ene baghov og måtte på dyrehospital og derefter igennem et lang sygeforløb, hvor han stod på boks i mange måneder, og skulle vaskes og have skiftet forbinding tre gange om dagen. Det var en lang sygdomsperiode, og på grund af hans gode sind accepterede han at stå inde og blive håndteret. Det eneste mén fra sygeforløbet er, at han blev lidt for glad for godbidder fra alle dem, som gik forbi hans sygeboks.

Vi oplever allesammen fra tid til anden at miste kontrollen over vores heste, f.eks. når hesten bliver bange, men jo mere du arbejder med din hest og jo bedre du kender den, jo bedre forudsætninger får du for at få en sikker ridetur og for at bevare roen når noget uventet sker. Netop derfor bør god kemi mellem hest og rytter aldrig nedprioriteres.

Stutteri Amhøj

Heste med et godt sind er det vigtigste avlsmål for familien på Stutteri Amhøj

Godt avlsarbejde kommer af kvalitet og erfaring

For 31 år siden kom den første hest til stutteri Amhøj, og siden da er hesteholdet langsomt blevet udvidet.

“Vores avlsarbejde bygger jo dybest set på held, forstået på den måde, at vi var heldige med de første heste vi købte. De havde et godt sind. På den måde kan man sige, at vores udgangspunkt for at starte op med hesteavl, har været meget lig den situation mange ryttere står i, når de skal ud at se på hest. Da vi startede op vidste vi ingenting om avl, men gennem tiden har vi tilegnet os rigtigt meget erfaring, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved at vi idag er istand til at forudsige hvordan de bliver som rideheste” forklarer Bo der gennem mange år har drevet landbrug, og derfor altid har haft omgangen med dyr som en del af hans hverdag.

“Vores hopper har vi selv avlet. Vi har avlet i 30 år og har nu 8. generation, og vi har altid arbejdet efter princippet, at vi avler på de bedste og rider på de “halvdårlige”. Vi ved at de heste vi avler på har et godt temperament og er meget ridelige. Derfor er det vigtigste parameter for os, når vi skal vælge hingst, at hingsten skal avle håndterbarhed og ridelighed videre til sine afkom. Vi vil avle heste der giver rideglæde, for med glæden kommer arbejdsviljen. Vores styrke her på stutteriet er, at vi kender vores avl, og det betyder, at vi med stor sikkerhed kan avle heste, der har de kvaliteter, vi ønsker at se i vores heste.

Det østjyske stutteri råder over 250 hektar jord, der bruges som foldareal til hestene eller anvendes i landbruget.

Det rigtige match mellem hest og rytter er det vigtigste

Alt for mange ryttere har en tendens til at købe med øjenene og ikke med hjertet. Hvilket er helt naturligt. Hesten med den imponerende gang, vil ofte præsentere sig bedre end hesten med knap så meget spjæt i benene. Det er derfor også naturligt for mange ryttere at lade sig ”forblænde” af hesten med den store bevægelse. Måske har rytteren i tillæg en træner med på sidelinjen, der ser potentialet, men grundet sin store erfaring med træning, ofte også har en anden indgangsvinkel til håndtering af heste. Det er dog rytteren og ikke træneren der skal håndtere hesten i dagligdagen, og netop derfor bliver det enormt vigtigt, at man som rytter køber en hest, man har tillid til og er tryg ved at håndtere.
Når man lever af at sælge heste og rideture, er det en nødvendighed at have tilfredse kunder. Og netop derfor er det også hos Amhøj rigtigt vigtigt at skabe et godt match mellem hest og rytter.

Primært er det Bo og Birgittes datter Kirstine der står for undervisning og uddannelse af hestene på Amhøj. Kirstine er derfor også en vigtig brik, når der kommer kunder til hestene.

Kirstine har redet hele sit liv, og har selv tilredet stutteriets heste, det betyder at hun har indgående kendskab til hver enkelt hest og ofte kan spotte det rigtige match til hver enkelt rytter, allerede inden hun har set dem på ryggen af hesten.

Stutteri Amhøj

Som rytter kan du godt have en ide om hvad du søger, men ofte er det vigtigste når du skal købe en hest at kemien er rigtig.

Mange af de ryttere, der kommer her for at købe hest, har ofte en ide om hvad de søger, men i mange tilfælde er den type hest de ønsker sig ikke den optimale for dem,” forklarer Kirstine. Hun mener at hendes vigtigste rolle som sælger, ikke så meget handler om at finde den hest rytteren efterspørger, men i langt højere grad den hest der passer til rytteren. Og dét kan ofte være svært, da vi som ryttere sjældent er ærlige omkring egne evner.
”Gennem årene har jeg fået rigtigt meget erfaring på dette område, og det betyder at jeg ofte kan jeg se, allerede når vi står på staldgangen, hvilken type hest der vil være rigtigt for rytteren. Og det er sjældent den hest rytteren oprindeligt kom for at se på.

God kemi kan man jo ikke se ud fra en salgsannonce. Dybest set er det jo underordnet hvilken farve hesten har og hvordan den ser ud, men det er ofte det rytteren falder for, og derfor er det vigtigt for os som sælgere at aflæse rytterens kunnen og formåen, samt hvad rytteren ønsker af få ud af sin ridning. Der er overraskende mange ryttere der har en misforstået oplevelse af, hvad det er de gerne vil have når de e rude at se på heste. Måske fordi de i for høj grad, lader sig påvirke af andre mennesker omkring sig.

Stutteri Amhøj

De fleste af de heste der sælges fra stutteriet har på et eller andet tidspunkt indgået i elevskolen eller har været brugt som turhest

Det setup vi har her på Amhøj med stutteri, turridning og rideskole, gør at vi får mulighed for at se og teste hestene i forskellige situationer under forskellige ryttere. Og det mener jeg er rigtigt vigtigt, når man sælger heste. Ofte ser man salgsheste der kun er redet af profesionelle, men for os er det vigtigt at hesten også kan rides amatørrytteren. Hvis en hest er lidt til den vågne side og ender med at blive solgt til en knap så erfaren rytter, vil det i mange tilfælde ende med dårlige oplevelser for hesten såvel som rytteren. At sælge heste handler om at skabe succes for både hest og rytter, og hvis det skal lykkedes, er det vigtigste god kemi mellem hest og rytter.”

Ofte forbindes ordet rideskole med manglende uddannelse af hestene, men at hestene på Amhøj indgår i rideskolen, er ikke ensbetydende med at hestene ikke bliver uddannet korrekt. Det gør de. Ingen heste får lov at indgå i rideskolen før grunduddannelsen er på plads. Hvor lang tid det tager at uddanne en hest er meget forskelligt, og det afhænger helt af den enkelte hest. Kirstine understreger, at det er vigtigt at hestene ikke mentalt bliver presset i uddannelsesforløbet. For med en presset hest føler problemerne.

”De fleste af vores heste kan rides af alle og det tror jeg hænger sammen med at vi altid tager tingene i et tempo hvor hestene mentalt kan følge med. Det setup vi har, hvor vi tilbyder rideskole og turridning, er derfor også en vigtig del af vores avlsarbejde. Fordi vi her får mulighed for at teste hestenes sind i forskellige situationer.

 

Vi har også heste der er mere udfordrende og ikke kan rides af alle, disse heste sælges  typisk til mere erfarne ryttere, men hovedparten af vores heste er avlet med det formål at de skal kunne rides af amatørryttere.

“Det bedste udgangspunkt for at lære at ride, er en masse gode oplevelser. Med de gode oplevelser kommer også lysten til at udvikle sig, og det sker kun hvis du rider på en hest du er tryg ved.”
Stutteri Amhøj

Hvis du skal udvikle dig som rytter, kræver det at du rider en hest du er tryg ved.

Ridning skal være for alle

Gennem de senere år er den islandske hest blevet mere og mere udbredt i Danmark. Også som konkurrencehest.
Tidligere var opfattelsen at en islandsk hest var for turrytterne. Men i dag er fokus skiftet og mange avlere avler i langt højere grad med fokus på konkurrenceegenskaber. En udvikling der ikke udelukkende er positiv mener man hos Amhøj.
”Vi er i store dele af hestesporten nået dertil, hvor det ikke er ”fint nok” at ride en tur i skoven, og det er efter vores opfattelse helt forkert. Ridning koster mange penge, og derfor er det også vigtigt, at du som rytter får det ud af ridningen der giver dig værdi. Ikke alle drømmer om konkurrencer og præmier. For rigtigt mange ryttere er sammenværet med hesten og det sociale samvær med andre mennesker det vigtigste. Hvis den generelle opfattelse er, at man skal starte stævne eller have ambitioner om det, for at ridningen giver værdi, så bevæger vi os ud på et skråspor. Både for hestene, men også for os som ryttere. Det skal være lige så rigtigt at være skovtursrytter, som det er at være konkurrencerytter,” afslutter Birgitte og tilføjer:

Hver gang du rider skal du holde en lille fest. Uanset om det er på banen eller i skoven. Og det opnår man kun ved at ride på en hest man er tryg ved. Det gælder ikke kun for islandsk hesteavl, men for alt hesteavl i det hele taget.”

 

Det er godt og vel 30 år siden Bo og Birgitte (til venstre) købte deres første islandske hest. Siden da er stutteriet vokset støt. Til højre ses Kirstine og hendes mand Kenneth med den ene af deres to døtre.