Hvorfor genoptræne hesten uden rytter

Heste der har stået med skader gennem længere tid, kan ofte have tabt så mange muskler gennem tiden, at man risikerer øgede muskelspændinger, såfremt man starte ud med genoptræning under rytter. Derfor kan det være en god idé at lade hesten kickstarte sin genoptræning uden rytter.
Der kan være mange måder at gribe dette an på og mange forskellige metoder kan overvejes herunder:

 

  • Propriotræning – denne form for træning kan også løbende trænes mens hesten står skadet, da dette er med til at aktivere hesten mentalt.
  • Lange gåture med hesten
  • Vandløbebånd
  • Svømning
  • Longering

Uanset hvilken type genoptræning du overvejer, så er det vigtigt at du rådfører dig med egen dyrlæge.
Genoptræning er forskellig fra hest til hest, og i alle tilfælde gælder det, at man bør vurdere hestens fysiske form og udarbejde en genoptræningsplan ud fra dette.

Shadows genoptræning blev udarbejdet med fokus på at han ikke havde været under rytter i mere end 6 måneder. Normalt er forholder det sig sådan, at heste med gaffelbåndsskade gerne skal skridtes under deres sygdomsforløb, men for Shadow var det desværre ikke en mulighed.

Hans genoptræning blev derfor tilrettelagt således at han startede med 3 uger på vandløbebånd hos Equine Rehab. Derefter svømmede han i 4 uger hos Stald RayPawer, og først herefter blev han skridtet under rytter.

Genoptræningen i vand, betød at han muskelmæssigt var klar til at få rytter på, uden at det blev til en yderligere belastning for ham.

Shadow efter svømning

shadow-genoptraening

Shadow-før-og-efterShadow før og efter vandløbebånd

Yderligere blev han gennem forløbet kontrolleret for muskelspændinger af en massør.
Når man sætter en hest igang efter et længevarende skadesforløb, kan det, nøjagtigt som hos os mennesker, betyde at kroppen bliver overbelastet og der opstår spændinger.
Disse spændinger kan betyde at hesten bruger sig forkert, og det kan i yderste konsekvens betyde at hestens skade bryder ud igen, eller der opstår en følgeskade.

Det er vigtigt, også under et skadesforløb, at der konstant holdes øje med hesten. Rådfør dig gerne med din dyrlæge undervejs. Hold yderligere øje med om hesten aflaster ét ben mere end et andet. Om den hviler på alle 4 ben, eller om den evt. foretrækker at vippe den ene hov mere end den anden. Dette kan være en indikation på at hesten forsøger at aflaste et område af kroppen hvor den er øm.

Shadow svømmer på livet løs