Værd at vide om hestens øjne

Dyrlæge Ann Refstrup Strøm: Vær observant med hestens øjne

Hestens øjne er anatomisk disponerede for fremmedlegemer og når du pludselig opdager at din hest står med pus i øjet, løbeøje eller hævede øjenomgivelser, er der aldrig nogen vej udenom dyrlægen, ifølge Ann Refstrup Strøm. Hun påpeger at heste med øjensymptomer som udgangspunkt altid bør tilses akut.

 

Tekst: Shaila Ann Sigsgaard

Foto: Ann Refstrup Strøm og privat foto. 

 

Hestens øjne er anatomisk disponerede for fremmedlegemer, og det kan være utrolig vanskeligt for hesteejere og selv dyrlæger at vurdere på stående fod om et løbeøje er alvorligt og fx kræver grundig udredning på klinik. Det er vanskeligt at uddybe hestens øjensygdomme i en enkelt artikel, da emnet er yderst komplekst og omfattende, erkender Ann R. Strøm. Hun vil derfor hellere nævne en række af de mest hyppige øjenproblemer som hesteejere kan komme ud for i dagligdagen.

Ann R. Strøm er den eneste internationale øjenspecialist (diplomate) i DK, og hun ser rigtig mange øjenlidelser hos heste, som både er racemæssigt disponerede og betinget af det miljø hesten går i. Ann R. Strøm har stor forståelse for, at det kan være utrolig frustrerende for hesteejeren, at dyrlægen altid bør undersøge øjet hurtigst muligt. Det er der imidlertid en helt særlig grund til. Det får du en forklaring på i det følgende.

 

Kært barn..

…har mange navne og begreberne regnbuehindebetændelse, uveitis, tilbagevendende uveitis (ERU, equine recurrent uveitis) og måneblindhed kan være forvirrende, idet de anvendes i flæng. Uveitis er en akut betændelsesmæssig tilstand i blandt andet den del af øjet, som kaldes uvea, altså regnbuehinden. Den hyppigste årsag til uveitis er en immunmedieret lidelse, også kaldet tilbagevendende uveitis (ERU). Det er en kronisk smertefuld tilstand, som kan medføre blindhed. Denne kroniske tilstand kaldes også meget tit for måneblindhed, forklarer Ann.

”Desværre forholder det sig sådan, at øjensymptomer kan være meget uspecifikke, og derfor kan man ikke udelukke alvorlig sygdom før øjet er blevet undersøgt ordentligt. Det er årsagen til, at det altid anbefales at få dyrlægen ud, hvis der er det mindste unormalt ved øjet. Når vi taler om irriterede øjne og heste, så er det altid akut”.

 

Det starter tit med løbeøjne

Ann erfarer, at en række fællestræk for de indledende patienter, hun ser, ofte starter med snigende løbeøjne. Dyrlægen har muligvis behandlet hesten med antiinflammatorisk medicin. Nogle gange er det bare et enkelt øje der løber, andre gange er det begge.

Det kan være klar væske, som løber fra øjet og/eller pus. De kan også ofte klø sig rundt om øjet og nogle gange bliver hesten også lysfølsom, hvilket er en af de ting, man kan kigge efter, fx hvis man trækker hesten fra stalden og ud i det fri. Der kan også være røde slimhinder eller et blåligt skær inde i hornhinden, men det er ikke altid noget man kan se med det blotte øje som hesteejer, pointerer Ann.

Billede af et hesteøje med klart sekret i øjen kanten (”løbeøje”). Noter at i hestens pupil ses især øverst oppe det såkaldet ”druelegeme” (corpora nigra) som er en normal del af hestens pupil.

 

Tilstoppet tårekanal og øjenbetændelse kan vise sig at være alvorlig sygdom

Står hesten med et løbeøje, er det ganske korrekt, at det kan skyldes en relativt harmløs  tilstand som for eksempel tilstoppet tårekanal eller irritation fra noget i miljøet, herunder støv eller fluer mv., påpeger Ann. I den indvendige øjenkrog findes åbningerne til tårekanalen, som er forbundet til næsehulen. Tårekanalen har den funktion at føre væske væk fra øjet, og der kan være flere forskellige årsager til, at de pludselig har nedsat funktion. Selve tårekirtlerne sidder bag ved øjet og i det tredje øjenlåg, og er der noget, der irriterer øjet, kan der produceres mere tårevæske, så det der irriterer skylles ud med tårerne.

”Det tricky er, at mange øjensygdomme og symptomer manifesterer sig helt ens.  Jeg oplever tit hesteejere tror, at løbeøjne kan skyldes pollenallergi eller fluer. Det er det også i nogle tilfælde, men da andre mere alvorlige sygdomme kan have samme symptomer, bør disse udelukkes. Det er ikke sjældent at Ann oplever, at heste i behandling for overfladisk øjenbetændelse, i realiteten står med regnbuehindebetændelse, som kræver en helt anden behandling. Regnbuehindebetændelse hos heste er langt mere hyppigt forekommende end de fleste ejere nok ved. Det skal altid udelukkes før alt andet, da det kan udvikle sig meget alvorligt ubehandlet.”

Når jeg påpeger, at øjne er akut og kræver omgående dyrlæge, så er det for at være sikker på at en behandling kan iværksættes hurtigt, hvis det er en alvorlig øjensygdom, siger Ann og gentager igen, at hun ser alvorlige øjensygdomme hos heste langt oftere end hvad mange hesteejere nok er klar over.

”Mange ejere har nok slet ikke regnbuehindebetændelse på radaren som en mulig årsag til et irriteret øje, så det er værd at få gentaget det budskab.”

 

Det skal du kigge efter

Ann forklarer også, at man som hesteejer kan lære at kigge på hesten forfra for at vurdere om hesten evt. er smertepåvirket, for så vil de øverste øjenlågsvipper hælde let nedad i stedet for at stå vandret ud. Pupilstørrelsen vil ofte være mindre i starten (end den modsatte pupil), men kan dog blive større sidenhen, hvis øjentrykket stiger. Hvis hesten misser med øjet, når den kommer i skarpt lys er det også et tegn på et potentielt alvorligt øjenproblem.

”Nogle heste har en tendens til at blive forskrækkede, hvis man kommer bagfra, og de ikke kan se en ordentligt. Andre begynder måske pludselig at udvise nervøsitet, og det er også en af de ting, man kan holde øje med som hesteejer,” anbefaler Ann.

hestens øjne

Billede af hest med smerter i det ene øje. Noter hvordan de øverste øjenvippehår hænger nedad på øjet til venstre i billedet

 

Hyppige øjenproblemer hos heste

Øjenlågsskader

Hvorfor øjenlågsskader, som følge af et traume, er så almindelige som de er, skyldes alene hestens anatomi med udestående øjne omkranset af knogle, forklarer Ann. Heste har udestående øjne, hvilket gør dem mere disponerede for traumer. Nogle gange kan øjenlågene bare hænge i en tynd tråd, hvis hesten har revet sig på øjenlåget og siddet fast i noget i miljøet. Det kan opstå ved at øjenlåget sidder fast i håndtaget af foderspanden – eller ved at de gnider sig op ad noget skarpt etc.

På trods af, at det kan se ret voldsomt ud, er øjenlågslacerationer, som de kaldes på fagsprog, oftest skader, som er relativt ligetil at få syet sammen igen. Det er meget vigtigt for øjets funktion, så hesten kan lukke sit øje. Hvis der går for længe, før dyrlægen kommer ud, kan man risikere skader på hornhinden som følge af at øjet ikke kan lukke til. Ofte kan selv en grim øjenlågsskade syes sammen således at hesten kan bevare et funktionelt og smertefrit øje.

Hest med beskadiget øjenlåg - Hestens øjne

Hest med betydelig øjenlågsskade. Selv skader der ser meget grimme ud kan som regel syes sammen så hesten kan leve videre med et funktionelt øje. Øjenlågsskader kan bløde en del pga. der er en rigelig karforsyning til området.

 

Hornhindesår

Alle de førnævnte symptomer hesteejerne kan observere, som fx løbeøjne, kan også gøre sig gældende for hornhindelidelser, hvilket naturligvis kan gøre forvirringen større, erkender Ann.  Symptomer indbefatter rødme, smerte og flåd fra øjet samt kløen og missen med øjnene.

”Det første, du observerer, er måske et sammenlukket øje og flåd,” siger Ann, og tilføjer at hornhinden gennemsnitligt er under 1 mm tyk, så man kan let forestille sig, hvor lidt der egentlig skal til, før man risikerer at stå med en alvorlig skade. ”Det vigtigste er at prøve at finde grunden til såret eller infektionen, men det kan ofte være rigtig svært,” pointerer Ann.

Hornhindesår kan komme udefra via et traume, fremmedlegeme eller infektion med fx bakterier eller svamp. Der kan også være et indadkrængende øjenlåg, som generer. Hesten har måske fået en ridse på hornhinden, som derefter er blevet inficeret – eller den kan have fået et græsstrå i øjet, ligesom fluer kan have overført bakterier. Ved mistanke om hornhindesår undersøges hesten af dyrlæge med oftalmoskop (øjenlampe) og farvning (fluorescein) af hornhinden.

Der kan ofte ses både en cirkulær gul ring på hornhinden og ødem på hornhinden samt celleinfiltration og kar-indvækst, som kan strække sig langt ind på hornhinden hele vejen rundt. I forreste øjenkammer kan der findes røde og hvide blodceller og proteinudfældning, og pupillen er ofte trukket helt sammen.

En ubehandlet eller underbehandlet hornhindeskade kan medføre arvævsdannelse i hornhinden og medføre en betændelsesreaktion i øjet med tab af syn.

Behandling: Alment med smertestillende (NSAID), evt. atropin (også smertestillende og pupiludvidende), antibiotika eller svampemiddel alt efter infektion. Desuden kan man også i nogle tilfælde bruge andre behandlingsprincipper fx. serum. Ofte er man nødt til at lægge et øjenkateter, fordi de skal have øjendråber mange gange om dagen. Et øjenkateter er en slange, der lægges under øjenlåget og føres igennem manen, så medicin kan gives ind i øjet uden at vi skal hen og røre øjet.

hestens øjne

Hesteøje med infektion i hornhinden. Noter den gullige misfarvning i dele af hornhinden og generelt misfarvning i hornhinden pga. blandt andet ødem og infektion. Noter derudover at slimhinden er rød og der er puslignende sekret fra øjet.

 

Regnbuehindebetændelse og ERU (recurrent uveitis)

Der findes den akutte form og den tilbagevendende uveitis hos heste.

Regnbuehindebetændelse eller uveitis i det akutte stadie er en betændelsestilstand i den del af øjet, som kaldes uvea (regnbuehinden). Tilstanden forekommer hos alle racer og aldre, og den akutte regnbuehindebetændelse kan skyldes alt fra systemiske tilstande over infektioner til øjentraumer. Nogle heste står (blot) med løbeøjne, mens andre kan være meget smertepåvirkede og stå med sammenknebne og sammenklistrede øjne. Symptomerne forekommer ofte kun i ét øje. Der er udover smerter også lysskyhed og rødme. Hornhinden kan se uklar og grålig og undertiden også blålig ud. Der kan være også indvækst af blodkar i hornhinden. Så længe man får behandlet regnbuehindebetændelse tidligt, er der en god prognose. Dog kan prognosen på sigt variere med ERU.

Hestens øjne

Illustration af hestens øje. Illustrator Helle Kristensen

 

Den mest hyppige årsag til regnbuehindebetændelse hos heste er imidlertid den tilbagevendende form, som førnævnt tilbagevendende uveitis (ERU), som er en kompleks autoimmun sygdom og samtidig en af de hyppigste årsager til blindhed hos heste. Hvis man ikke kender årsagen til regnbuehindebetændelse, og hesten haft det flere gange på det samme eller begge øjne, kaldes det tilbagevendende uveitis (ERU). Tilstanden kan beskrives som tilbagevendende episoder af betændelse i øjet, som potentielt kan skade øjenvævet permanent.

Hvorfor den immunmedierede lidelse opstår hos heste, hvor kroppen ikke genkender sine egne proteiner, er ikke fastlagt. Forskere mener at det dels kan være hestens immunsystem, som overreagerer fx efter en primær infektion som fx leptospirose. Der er også mistanke om at nogle heste er genetisk prædisponerede for ERU.

Tilstanden kan være vanskelig at opdage og er meget vanskelig at behandle. ERU kan give varige skader i øjets linse (grå stær) og nethinde samt give grøn stær. Mere end halvdelen af de heste som rammes af ERU vil statistisk ende med blindhed.

Sygdommen skyldes en reaktion fra hestens immunsystem. Man mener at de ovennævnte infektioner kan kickstarte processen, dog er det ikke altid man kan finde en årsag. Man mener, at der både er genetisk disponerende og miljømæssige faktorer, som gør sig gældende blandt visse hesteracer. Nogle hesteracer har lettere ved at få det end andre.”

Forskere fra Colorado, Danmark og Californien har for nylig undersøgt udbredelsen af regnbuehindebetændelse hos islandske heste. Her fandt man blandt andet en variant på hestekromosom 11, som kan forbindes til måneblindhed.

”Vi har stadig ikke nogen god behandling hverken forebyggende eller efterbehandling, eller et gen som man kan teste efter.”

Hvis din hest står med tilbagevendende ERU i det akutte stadie, vil man som regel behandle medicinsk med både betændelseshæmmende binyrebark-øjendråber og pupiludvidende øjendråber samt systemisk antiinflammatorisk behandling. Tilstanden kommer dog altid igen med jævne mellemrum, men der kan gå alt fra en måned til flere år, før sygdommen viser sig igen. Man kan derfor fejlagtigt tro, at hesten bare har fået noget i øjet og måske behandle den ud fra en formodet hornhindeskade – og ikke som en ERU patient. Behandlingen er imidlertid helt forskellig, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for hestens øjne.

Hestens øjne

Hest med uveitis (regnbuehindebetændelse), noter at der er vådt sekret omkring øjet og pupillen er helt lille samt at øjenslimhinden er mere pink end normalt. I dette tildælde skyldes betændelsen i øjet et fremmedlegeme (se den lille gul brunlige plante del inden i øjet).

 

Hvad du selv kan gøre indtil dyrlægen kommer

Hold hesten i ro indtil dyrlægen kommer. Husk, hvis der er tale om et fremmedlegeme i øjet eller hornhindesår hos hesten, kan de klø sig og så kan de få infektioner. Det er derfor vigtigt at holde øje med at hesten ikke klør sit øje op ad genstande eller mod et ben. Sæt hesten ind i en mørk og ren boks og put gerne en fluemaske på den.

Som tidligere nævnt, ved man aldrig, hvor alvorligt et øjenproblem er, før det er undersøgt – og alle øjenirritationer er bare per definition akutte, pointerer Ann endnu engang. Hvis du som hesteejere skyller hestens øje med saltvand, fordi du mistænker en tilstoppet tårekanal, kan det udtørre øjet, hvis hesten står med en hornhindeskade, og du kan potentielt komme til skade, da det kan gøre ondt på hesten at få skyllet øjet. Ligeledes er behandling med kamillete en udbredt misforståelse, da partikler i teen kan skade øjet.

Gode råd til hesteejeren: Handelsundersøgelse. Få lavet en grundig specialøjenundersøgelse før køb af ny hest. Mange gange har dyrlæger ikke tid og specialudstyr mv. til at undersøge øjnene grundigt ved en almindelig handelsundersøgelse.

Ved en special handelsøjenundersøgelse udført af en øjenspecialist vil man blandt andet kunne se om der kan være tegn på at hesten har forandringer fra tidligere anfald med ERU eller andre forandringer i øjet der kan påvirke hestens syn og brugbarhed.

 

Hvornår skal man ringe til en dyrlæge akut?

Øjensygdom er som udgangspunkt akut indtil det modsatte er bevist. Ring til en dyrlæge hvis: Der er åbenlyse tegn på skader i øjet eller øjenlåget. Hvis du er I tvivl om det kan være akut, herunder missen med øjet, øget flåd fra øjet, farveforandringer, asymmetri, smerter ved berøring omkring øjet, synsbesvær og øget lysfølsomhed.

Undgå at skylle hesten øjne i kamillete eller saltvand. Saltvand bør under alle omstændigheder kun bruges i samråd med en dyrlæge. Hornhinden har flere nerveender end i dine fingerspidser, og visse øjenlidelser kan derfor være ekstremt smertefulde. Undgå derfor at pille i hestens øjne.

 

Facts: Uveitis: kan ramme alle heste uafhængigt af alder køn og race. Den hyppigste årsag til uveitis er en immunmedieret lidelse, også kaldet ERU, som er en kronisk smertefuld tilstand som kan medføre blindhed. Der er pt. ingen kur imod måneblindhed hos heste heller ikke forebyggende. Man ved at der er forhøjet risiko for udvikling af måneblindhed hos knabstrupper og Appaloosa-heste.

 

FAKTA OM ANN REFSTRUP STRØM

Ann R. Strøm er dyrlæge fra Københavns Universitet og har skrevet speciale omhandlende glaukom (grøn stær). Efter endt dyrlægeuddannelse har Ann været ansat ved Western College of Veterinary Medicine, University of Saskatchewan, hvorefter hun blev ansat som resident på University of California, Davis, hvor hun blev uddannet som specialist (diplomate) i øjensygdomme hos dyr. Ann er medlem af The American College of Veterinary Ophthalmologists og har siddet i den videnskabelige komite i The European College of Veterinary Ophthalmologists, samt været formand for Dansk Selskab for Veterinær oftalmologi. Efter at Ann fik sin diplomat titel har hun været ansat på UC Davis i oftalmologiafdelingen i en kombineret klinisk og videnskabelig stilling. Derudover fungerede hun også som supervicerende diplomat for residents. I 2016 kom Ann tilbage til Europa, hvor hun siden har arbejdet som veterinær oftalmolog i Sydsverige og i Danmark og er medstifter af Specialistdyrehospitalet i Holte og VISEC, som er et kursuscenter for dyrlæger og dyrlægefagligt personale. Ann har publiceret adskillige videnskabelige artikler og er blandt andet reviewer for tidskriftet Veterinary Ophthalmology. Læs mere om Ann Refstrup Strøm her: https://www.eyevet.dk/oejendyrlaege/

 

KATEGORI: