Bjarne Mark: I træning og genoptræning må du aldrig presse kroppen for hårdt

På mange måder er heste helt forskellige fra os mennesker. Og på mange måder er de meget lig os. På Københavns universitet har man gennem en årerække støttet sig op ad den humanitære forskning, når man har skullet forske i hesten anatomi. Og måske er det at trække på egne fysiske erfaringer, slet ikke en dårlig ting når det handler om at opnå større forståelse, for måden vi træner vores heste på. Både i relation til den daglige træning, men jo særligt også når det handler om genoptræning efter skade.

Tekst: Helle Kristensen – Foto: Claus Ardal og Per Torp

 

I forbindelse med genoptræning oplever mange ryttere at være ‘på herrens mark’, fordi vi bliver kastet ud i et forløb, hvor vi ikke tidligere har tilegnet os et erfaringsgrundlag. Men det er ikke ensbetydende med, at der ikke er hjælp at hente, eller at du ikke kan lykkedes med at komme godt igennem en genoptræningsforløb. Men det kræver at du er villig til at ofre den tid der skal til og væbne dig med forståelse og tålmodighed.

 

For at synliggøre præcis hvor stor en rolle forståelse for kroppens funktion og tålmodighed spiller, har vi talt med en berider, der om nogen har bevist, at fysiske udfordringer kan overvindes, hvis blot de gribes korrekt an.

___

 

Vi er i det vestjyske. Nærmere bestemt Stald BM lidt uden for Lemvig hvor berider Bjarne Mark Jensen og hans kone Janni Therman sammen driver en træningsstald.

For de der ikke kender Bjarne Mark kommer her en kort introduktion:
Bjarne er født og opvokset i Hjerm, mellem Struer og Holstebro. Heste har altid været en stor del af Bjarnes tilværelse, helt fra han var ganske lille.

Som ung gik Bjarne i lære som berider og var under sin læretid bl.a. hos Preben Ørts i Ikast samt hos Jon D. Pedersen på Dalumgaard.

 

Gennem sit virke som berider, har Bjarne formidlet sin store viden om ridningens svære kunst videre, til de 14 elever han har haft under sine vinger og uddannet et utal af heste. Han har i mange år været tilknyttet Kathrinelund og varetaget uddannelsen af hingstestationens lovende springheste.

Bjarne Mark Jensen har gennem flere år været tilknyttet Kathrinelund hingstestation.

 

Via sin erfaring og sin uddannelse har han fået indgående forståelse for korrekt grundridning og træning af heste. Men foruden disse kompetencer har Bjarne et helt særligt kort på hånden, der gør ham særligt interessant at italesætte når det kommer til genoptræning af heste. Springhesten Unicorn Royalisto.

 

Under Dansk Varmblods gallashow i 2017 jublede publikum i boxen da Bjarne Mark sammen med Royalisto for 2. aften i streg vandt den årlige kostumespringning. Bjarne var i et internationalt felt på hjemmebane. Royalisto, der var 16 år gammel, var flyvende trods det faktum, at han forud for præstationen i boksen havde været ude af sporten i næsten to år som følge af en skade.

En skade der nemt kunne have været enden på Royalistos karriere som springhest. Skaden var ganske alvorlig, Royalisto var oppe i årene og på papiret spåede dyrlægerne ham ikke mange chancer.
Heldigvis for Royalisto blev hans skade opdaget i tide, og Bjarne og Janni der selv har avlet Royalisto, gik helhjertet ind i forløbet med at få Royalisto tilbage på springbanen.
Deres tre vigtigste værktøjer i kampen var tid, tålmodighed og forståelse for deres hest.

 

Hver lille bevægelse betyder noget

Bjarne Mark forklarer, mens vi sidder i rytterstuen på en blæsende mandag, at måden hvorpå han opdager Royalistos skade er lidt tilfældig.

“Det er faktisk lidt et held, at jeg opdager Royalistos skade. Det er vel i sommeren 2014, og jeg er på vej til at ride en tur i skoven. Jeg kan huske, at jeg trækker ham fra boksen og ind på vaskepladsen. Da jeg vender ham rundt, tager han ligesom et halvt skridt. Jeg tænker at det er lidt mærkeligt, men da jeg trækker ham op ad staldgangen er der ingenting at se. Jeg sadler ham op og skridter afsted. Mens jeg skridter rundt ude i skoven, så roder det alligevel lidt rundt inde i mit hoved; Han burde ikke tage det halve skridt. Det er helt atypisk for ham, og jeg beslutter derfor at teste ham. Jeg traver ham rundt på en lille volte på hård bund, og her er jeg ikke i tvivl; Han er stokhalt.”

 

Royalisto bliver derefter tilset af dyrlægen, og han får en ledbehandling, fordi man mistænker, at der er tale om en kodeledsbetændelse. Da han bliver tjekket ca. 3 uger efter, er han stadig halt, så han får endnu en ledbehandling. Efter denne ledbehandling lader Bjarne og Janni ham stå i boksro endnu en måneds tid, før han igen tjekkes. Ved denne undersøgelse bliver det klart, at behandlingerne ikke har den ønskede effekt. De beslutter derfor at få ham MRI scannet.

 

Beslutningen om MRI scanning viser sig at være afgørende for Royalistos fremtid. Scanningen viser nemlig, at Royalisto har en skade på vedhæftningen ved den dybe bøjesene. Sagt på godt jysk er det en ’temmelig træls’ diagnose, og dyrlægerne er da også alt andet end optimistiske.

Skaden betyder at Royalisto skal holdes i boksro de næste 6 måneder. Han får dagligt kontrolleret motion i form af skridtture, men det kræver sin mand at styre Royalisto, og sikre at han ikke overbelaster sit ben.

I starten går det nogenlunde med at skridte ham inde i ridehuset, men efterhånden som månederne går, bliver Royalisto en tikkende bombe af indebrændt energi.

 

“Royalisto er generelt ikke såååå sjov at skridte på. Heller ikke under normale omstændigheder. Han er en ‘pænt frisk’ hest, og har altid haft det ekstra gear, der betyder at han er i stand til at yde på springbanen. Men i forbindelse med hans skade, bliver det ekstra gear lidt en udfordring”, forklarer Bjarne

”Forløbet med boksro er en stor udfordring, og vi ender til sidst med at trække ham inde i ridehuset tidligt om morgenen, mens det er mørkt udenfor, fordi han er så svær at styre. Ved at skridte ham i det mørke ridehus, mens der stadig var ro i stalden, kunne vi nogenlunde kontrollere ham. Men han er en helt særlig hest, og han skal helst ikke kede sig, for så begynder han at lave ballade,” tilføjer Janni Therman, der sammen med Bjarne selv har avlet Royalisto.

 

“Royalisto har altid været en enormt arbejdsvillig hest, der utroligt gerne vil lave noget. Han elsker at komme ud og opleve verden, og den periode hvor han havde boksro, kunne han nærmest ikke være i sig selv. Når lastbilen blev startet, og vi begyndte at pakke sammen til stævne, gik han helt i selvsving.

Royalisto har af mange årsager en helt særlig plads i avlerparrets hjerte, og Bjarne forklarer at han altid har haft en helt særlig kemi med ham.

“Det har aldrig været til diskussion, hvorvidt han skulle have alle chancer for at komme sig efter skaden. Heller ikke selvom han var oppe i årene, da skaden opstod. Det er måske det, der har været den afgørende faktor for, at han idag stadig er aktiv som springhest.
I tillæg valgte vi at ofre en ekstra MRI-scanning på ham, før vi satte ham igang igen, og den beslutning viste sig at være guld værd. Den scanning viste nemlig, at selvom Royalisto var rengående og det umiddelbart så ud til at han var klar, så var skaden endnu ikke helet optimalt. På baggrund af den anden MRI scanning, valgte vi at forlænge hans periode med boksro.”

Royalisto har altid været en hest, der gerne vil arbejde, og netop derfor var det lange forløb med boksro også en udfordring for alle parter, hvor det blev nødvendigt at tænke ud af boksen. 

 

 

Fysisk træning af heste er ikke anderledes end træning af den menneskelige krop

Da Royalisto endelig fik OK fra dyrlægen til, at han måtte komme på fold påbegyndte Bjarne også genoptræningsforløbet.

Og netop her har Bjarne en erfaring der betyder, at han greb opgaven anderledes an, end flertallet af ryttere nok ville have gjort.

Bjarne Mark har helt fra han var lille haft en hjertefejl, der betød at han i 2014 fik skiftet en defekt hjerteklap. Hjerteoperationen betyder, at han på egen krop har mærket, hvad det vil sige at skulle starte helt fra 0. Den erfaring drog han stor fordel af, da Royalisto skulle genoptrænes

 

“Jeg tror det for alvor gik op for mig, da jeg fik den operation i hjertet, hvor vigtigt det er for kroppens velbefindende, at gribe træning systematisk an.

I forbindelse med at jeg fik skiftet hjerteklappen, spurgte jeg lægen, om jeg ville kunne løbe en maraton efterfølgende. Det sagde han ja til, så jeg tænkte ved mig selv, at det skulle da prøves. Jeg har ikke tidligere løbet en maraton, så jeg opdagede ret hurtigt (på den hårde måde), at det at løbe en maraton, altså ikke er noget du bare lige gør.

Det kræver, at du systematiserer din træning, og planlægger træningsdagene således, at kroppen får mulighed for at restituere undervejs. Det kræver, at du gradvis opbygger din kondition, og hele tiden sikrer at kroppen ikke bliver presset til mere, end den kan holde til.

Mit træningsforløb hen mod maraton, gav mig nogle virkeligt gode erfaringer, der også betød, at jeg ændrede min tilgang til træningen af hestene. Det blev pludseligt tydeligt for mig, at det ikke var hensigtsmæssigt at træne 5 dage om ugen med ’fuld smadder’ og så give hesten et par fridage indimellem med fold.”

 

Den erfaring og læring kom Royalisto til gode, og er måske i lige så høj grad, som den lange periode med boksro og kontrolleret motion medvirkende til, at han kom sig så godt efter skaden.

 

”Jeg var klar over, at hvis genoptræningen skulle lykkedes, så blev jeg nødt til at lave en plan der sikrede, at forløbet ikke bliver forceret, og allervigtigst; at Royalisto ikke blev presset ud i noget, han ikke kunne holde til. Og jo særligt fordi han er så glad for at arbejde. Han siger ikke selv stop.
Det gælder om langsomt at bygge på. Generelt tror jeg ikke, vi skal være så bange for at sammenligne vores egen krops funktioner med hestens krop. Særligt ikke hvis det kan medvirke til, at vi får en dybere forståelse for vores heste. Når en toptrænet springhest forlader springbanen, er pulsen ofte oppe på omkring 200. Det kræver en langsigtet og nøje gennemtænkt træningsplan at nå dertil. Og det allervigtigste du derfor kan arbejde med, er at forbedre hestens kondition. Samtidig med at du styrker konditionen, styrker du også muskler, ledbånd, sener og hestens balance.

Ligesom en skade skal have masser af tid til at hele, så kræver et godt genoptræningsforløb også, at du giver dig god tid.

 

I Royalistos tilfælde gav det god mening at træne ham ved hjælp af ridning i skoven, fordi jeg hermed kunne styrke hans kondition og fysik, før han skulle i gang med arbejdet på ridebanen. Men det kan ikke understreges nok at tid, tid, tid og atter tid, har været den allervigtigste faktor for vores succes.

 

“Det ville være super hvis en hest der havde været ude i et år med skade, kunne genoptrænes til igen at gå en 130-140 cm klasse efter 3-4 måneder, men sådan fungerer det altså ikke i virkeligheden. Jo større krav vi stiller til hesten, desto mere tid skal vi sætte af til træningsforløbet.”

 

For Bjarne Mark og Royalisto betød skadesforløbet at der gik mere end 2 år og 4 måneder, fra de red deres sidste MA sammen i Drammen, til de i august 2016 igen var klar til at ride MB. Her blev de nummer 3 i en klasse med 57 starter. Efterfølgende startede de 7 stævner, fordelt på 6 måneder frem til deres spektakulære præstationen i boxen. I et internationalt felt vandt de 2 aftener i streg 140 cm klassen foran et jublende publikum.

Bjarne Mark og Unicorn Royalisto under gallashowet i 2017 – Foto: Per Torp

 

 

 

 

En royal livsledsager

Efter Bjarnes og Royalistos succes i Herning 2017 fulgte en stævnesæson med en fyldt kalender. I hvert fald for Bjarnes vedkommende.

For Royalistos vedkommende, var antallet af stævner lidt mere begrænset. For at holde Royalisto sund, kræver også at han ikke belastes unødigt. Det betyder at det nøje bliver overvejet hvilke stævner han stilles til start i. I December 2017 sluttede Bjarne og Royalisto året af med endnu en pragtpræstation. En sejr ved Christmas Show på Vilhelmsborg. Alt tegnede lyst og godt for 2018.

 

Men i januar 2018 bliver Bjarne alvorligt syg, mens han er i Norge for at undervise. Han indlægges i Norge og flyves efterfølgende hjem til Danmark, hvor han på Skejby gennemgår endnu en hjerteoperation. Det viser sig at Bjarne har fået stafylokokker i hjerteklappen. Forløbet er meget alvorligt, og det resulterer i, at Bjarne bliver slået helt tilbage og skal starte helt forfra. Han skal igen kæmpe en lang og sej kamp for at komme tilbage i sadlen.

 

Mange af parrets heste bliver solgt, men ikke Royalisto. Royalisto bliver i stedet den hest der hjælper Bjarne tilbage i springsadlen og hjælper ham med at bevare motivationen.

”Under dette sygdomsforløb har jeg været fuldstændigt banket tilbage, og jeg kunne i lang tid ikke helt få min ridning til at fungere. I efteråret havde jeg ca. 1 1/2 måned hvor jeg nærmest ikke kunne sidde ned omkring hesten. Jeg mistede fuldstændig lysten til at ride. Efter jul tænkte jeg, at jeg blev nødt til at gøre noget, hvis jeg skulle knække koden, så jeg begyndte at sidde på en pilatesbold med det formål, at få styrket min lænd. Det har virkelig gjort underværker. Nu er jeg er afsted i fitness 3 gange i ugen. Det er så enormt vigtigt for den gode ridning, at hest og rytter arbejder sammen, og det kræver ikke kun at hesten skal være i god form. Det skal du også selv.

Det genoptræningsforløb, jeg har været igennem denne gang, har været helt anderledes, end det forløb jeg havde efter min første hjerteoperation. Forskellen mellem disse to forløb viser meget fint, at når det handler om genoptræning, er der ikke nogen lige linje du kan følge. Du må føle dig frem og acceptere at ting tager tid.

 

Erfaringsmæssigt drager du nogle paralleller gennem tiden, og for mit vedkommende har mine forløb med genoptræning, givet mig en dybere forståelse for hestekroppens funktion, og hvordan jeg får det optimale ud af hver enkelt hest.

Royalisto bliver 18 i år, men vi har ingen planer om at pensionere ham. Tværtimod. Planen er, at han skal ud at gå lidt stævner med mig igen. Jeg er sikker på at han har flere gode år i sig endnu. Så længe vi blot rider ham på et fornuftigt grundlag, og aldrig forsøger at kræve mere af ham, end han kan imødekomme.
Hvis kroppen skal fungere optimalt, kræver det, at du aldrig når derhen, hvor du kører på pumperne. For så er det skaderne opstår, eller du risikerer at gamle skader kommer tilbage. Det gælder for os mennesker, men i lige så høj grad også for vores heste,” afslutter Bjarne Mark Jensen.

 

I marts 2019 startede Bjarne og Royalisto deres første stævne sammen efter en pause på 6 måneder.
De blev ved dette stævne placeret som nummer 2 ud af 47 starter. Vinderen af klassen blev Adam Sparlund Olesen der er i lære som træner hos Bjarne og Janni.

______

 

Både når det gælder forskning omkring hestens hjerte, men også forskning omkring gigt hos heste, trækker dyrlægerne i deres forskning, på de erfaringer der allerede er gjort i den humanitære forskning.

FAKTA

  • Bjarne Mark Jensen og Unicorn Royalisto har sammen 187 starter.
  • I alt har Bjarne Mark Jensen ca. 1800 springstarter, fordelt på ca. 140 heste.
  • Bjarne Mark har sammen med Janni Therman drevet selvstændig træningsstald ved Lemvig siden 2000.
  • Bjarne og Janni har sammen avlet adskillige topheste til ryttere i ind og udland. Parret avler både spring og dressurheste. Fælles for alle hestene er at de bærer navnet Unicorn, dette navn stammer fra Jannis første hest.